Izbornik

FRKA 2015 – Drugi dan festivala

25. ožujka 2016. - Članci
FRKA 2015 – Drugi dan festivala

U virovitičkome Gradskom muzeju jučer je otvorena izložba „Benediktinci i stvaranje europske kulture“. Izložba je postavljena u sklopu Festivala radosne kulture, a  ostvarena je u suradnji s izdavačkom kućom „ Verbum“ iz Splita.

52 panela izložbe prikazuju djela što su ih stvorili benediktinci, prateći razvojni put kojim se njihovo djelovanje i iskustvo proširilo izvan samostanskih zidina na cjelokupno društvo, ukazujući na to kako je jedna “kreativna manjina” – kako je benediktince nazvao papa emeritus Benedikt XVI. – postupno preobrazila lice tadašnje Europe.

Na vrlo dobro posjećenom otvaranju govorili su Dubravka Sabolić iz Gradskog muzeja, te Romano Tripalo iz CCI Spajalica. Istaknuli su vrijednost izložbe za kulturni život grada, ali i bjelodanu činjenicu ukorijenjenosti virovitičkoga kraja u benediktinsku baštinu, o kojoj svjedoče ostatci brojnih benediktinskih samostana i crkava, od kojih su neke još uvijek u fukciji.

Otvaranje je prigodnim glasovirskim programom obogatio prof. Perica Mihaljević, jedan od organizatora festivala.

Navečer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici nastupila prof. r. Sanja Nikčević, glasovita teatrologinja i kazališna kritičarka. U nadahnutom predavanju pod naslovom „Velika obmana nove europske drame“ ili „Imate li pravo na radosno kazalište?“  prikazala je razvojni put kazališta, od antičkih rituala, preko srednjevjekovnih prikazanja, sve do današnjega kazališta moderne i postmoderne. Naglasila je kako je u zadnjih pedesetak godina došlo do promjene paradigme, koja je izazvana nerazumijevanjem osnovne funkcije kazališta – da promiče vrijednosti koje su imanentne našoj europskoj kulturi.

Današnje je kazalište tako, lišeno vrijednosti, zalutalo u labirintu trendova koji promiču beznađe, nasilje i razaranje temeljnih vrijednosti društva. Ono je kao takvo ostvarilo apsolutnu prevlast kroz medije i kazališne festivale, izvore financiranja i tzv. „kulturnu javnost“, ali je izgubilo svoju publiku. Na pomolu su neki novi trendovi, u kojima publika sama organizira kazališni život po svojem ukusu, što se po mnogočemu može primijeniti i na virovitički Festival radosne kulture.

Svojim dojmljivim nastupom i erudicijom, ali i ljudskom toplinom i nepatvorenom radošću, dr. Nikčević je očarala virovitičku publiku koja je i ovu večer napunila dvoranu Gradske knjižnice.