Izbornik

FRKA 2015 – osvrt na prvi festivalski dan

26. ožujka 2016. - Članci
FRKA 2015 – osvrt na prvi festivalski dan

Sinoć je virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici otvoren prvi festival radosne kulture, neovisni kulturni projekt entuzijasta, koji u svoj grad žele donijeti jednu drugačiju kulturu.

Otvarajući manifestaciju pred prepunom dvoranom, predsjednik Organizacijskog odbora Romano Tripalo naglasio je da se pojam radosne kulture koja je lajtmotiv cijelog festivala prije svega odnosi na kulturu  koja govori o vrijednostima u koje vjerujemo, o ljubavi prema obitelji, bračnom drugu, domovini ili Bogu. Takva je kultura legitimno pravo svakog građanina, a organizatori manifestacije nisu željeli čekati da im to netko drugi osigura, neko su odlučili djelovati, što se pokazalo kao ideja prihvatljiva mnogima. U budućnosti se očekuje da festival preraste lokalne okvire i da preraste u kulturni brand sjeverne Hrvatske, pri čemu je svakako značajno i generalno pokroviteljstvo dobiveno od Virovitičko-podravske županije.

Dr. fra Josip Blažević, čije je predavanje „New Age i alternativa medicina“ bilo središnji događaj prve večeri festivala, oduševio je virovitičku publiku svojim enciklopedijskim poznavanjem materije, ali i osobito dojmljivim osobnim iskustvima iz višegodišnjega proučavanja alternativnih duhovnih pokreta. Posebno je istaknuo razliku temeljnu razliku između konvencionalne medicine i alternativnih praksi, za koje ne dpostoje valjani znanstveni dokazi korisnosti, a s druge strane mnoge od njih mogu učiniti dosta štete tjelesnom i duhovnom zdravlju pojedinaca koji im se podvrgavaju.

U vrlo živoj raspravi nakon predavanja dotaknuta su pitanja novih karizmatskih pokreta unutar Crkve, ideja „zdravizma“ i komercijalizacija raznim metoda samoliječenja i alternativnih praksi.

Organizatori su vrlo zadovoljni brojkom od više od 135 posjetitelja, od kojih je desetak prestajalo puna dva sata, što je osobito impresivno za mali grad poput Virovitice.

Oznake:, ,