Izbornik

Izbjeglice – izgubljeni u prijevodu između straha i nepovjerenja – p. Tvrtko Barun D.I., Jesuit Refugees Service – Zagreb

25. rujna 2017. - Članci
Izbjeglice – izgubljeni u prijevodu između straha i nepovjerenja – p. Tvrtko Barun D.I., Jesuit Refugees Service – Zagreb

U utorak, 26.9.2017. u 19.00 sati u virovitičkoj će Gradskoj knjižnici biti održana tribina u sklopu ovogodišnjega Festivala radosne kulture 2017.
Gost-predavač na tribini je isusovac p. Tvrtko Barun, 32-godišnji voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, koji je nakon završenog studija filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove pohađao teologiju na Facultes jesuites de Paris, gdje je magistrirao duhovnost. Osim što vodi Isusovačku službu za izbjeglice, uči vjeronauk djecu stranaca – katolika u Zagrebu te organizira i glumi u lutkarskim predstavama za djecu izbjeglice.
Aktivan je na društvenim mrežama, gdje ima običaj postavljati intrigantne statuse (iako izbjegava polemike), koristeći ponekad i Lennyja Kravitza ili Michaela Jacksona kako bi pojasnio neko svoje stajalište. Izvrsno svira rock-gitaru, pjeva u obiteljskoj muškoj klapi, planinari… Dakle, jedan posve neobičan svećenik i redovnik.
Pater Tvrtko Barun ovih je dana za svoj je dugogodišnji aktivni i samoprijegorni rad s izbjeglicama i tražiteljima azila proglašen nositeljem prestižnog priznanja „Europski građanin”, koju dodjeljuje Europski parlament.
Osobita je čast za Viroviticu činjenica da će o teškom i složenom problemu izbjeglica i tražitelja azila, njihove integracije u Hrvatsku i Europu, te o izazovima koji problemi migracija donose hrvatskoj i europskoj kulturi i civilizaciji progovoriti čovjek s tolikim i takvim osobnim iskustvom. Oni koji ga poznaju s društvenih mreža znaju da će u svojim
izjavama biti otvoren, jasan i radikalan, ali uvijek na crti humanosti i tolerancije za sve različitosti.
Bit će to doista neponovljiva prilika da se na FRCI otvoreno progovori i raspravi o još jednome prijepornom i teškom pitanju, čije će rješenje izravno uticati na naše živote u budućnost.
Tribina započinje u 19 sati. Ulaz je slobodan.