Izbornik

O festivalu

Milan Račić

 

Tko stoji iza ovog projekta?

Centar civilnih inicijativa „Spajalica“ iz Virovitice neovisna je udruga građana, osnovana 2006. godine i u svojim je aktivnostima uspješno djelovala ponajprije na socijalnom i humanitarnom polju, ali je oko 2012. godine došlo do zamora i zasićenja nekih njezinih članova.

Kako bi se djelatnost udruge uistinu oživjela, 2014. godine izabrano je novo vodstvo, a članstvo prošireno novim članovima sa svježim idejama i inicijativnom za promjenu profila aktivnosti. U to je vrijeme pokrenut i naš sadašnji projekt „Festival radosne kulture“, popularno prozvan FRKA.

Festival je zamišljen kao nezavisni gradski i regionalni kulturni projekt, koji bi se održavao tijekom jednog tjedna, počevši od 2015. godine. Sve je počelo kad se skupina prijatelja, tijekom tko zna koje po redu rasprave o tome kako u gradu nema dovoljno kvalitetnih sadržaja, odlučila na proaktivno djelovanje: ne lamentirati nad trenutnim stanjem, već vlastitim naporima obogatiti kulturnu ponudu grada. Kritična masa kreativnih ljudi već je postojala, ideja nije nedostajalo, a projekt je u vrlo kratkom vremenu naišao na pozitivni odjek u lokalnoj zajednici, koja je prepoznala njegov potencijal za stvaranje kulturnoga branda grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

Zašto baš „radosna kultura“?

Festival nije tek reakcija na kulturu kojom nismo zadovoljni, kojoj zamjeramo da je protuvjerska i anacionalna, elitistička, zatvorena u sebe, puna crnila i prečesto teško probavljiva. Naša je ideja pokazati da u Hrvatskoj postoji i drugačija kultura, te javnosti podastrijeti sadržaje s uvijek jasnim i nedvojbenim pozitivnim i nacionalnim predznakom, sukladno radosti koja se spominje u samom nazivu festivala.

Festival je izazvao iznimno veliku pažnju ponajprije u lokalnoj javnosti, uz iznimno dobru posjećenost, pa se za većinu događaja tražilo mjesto više, a mnogi su gledatelji, unatoč prostranim i kvalitetnim javnim prostorima u kojima se FRKA održavala, događaje pratili stojeći. Sveukupno smo imali oko 2000 gledatelja, što je ogromna brojka za grad od 25.000 stanovnika.

Osim dobroga prijma kod publike i velikoga medijskog odjeka, FRKA je ostvarila još jedan važan cilj: tijekom osam dana trajanja manifestacije okupila se i upoznala poveća skupina poduzetnih mladih intelektualaca, a činjenica da su u užoj kreativnoj jezgri jedna Židovka i jedan Musliman, što nam daje veću širinu i pokazuje da među nama nema nikakve isključivosti niti sektaške zatvorenosti.

Budućnost manifestacije

Posve smo sigurni da ovako osmišljena manifestacija ima budućnost: izbor gostiju i predavača bio je potpun pogodak i uspjeli smo u nakani da pokažemo da u Hrvatskoj itekako postoji jedna živa i bogata „radosna kultura“ koja promiče općeljudske i humane vrijednosti, nasuprot preglasnoj i nametljivoj paradigmi, koju se kroz medije nameće kao glavni tok hrvatske kulture.

Zato je i program FRKE za 2017. godinu postavljen jasno i ambiciozno: ponovo kanimo uzburkati duhove i prodrmati kulturnu kolotečinu novim i zanimljivim ljudima, koji nude svježe i jasne stavove.

Uz vrlo ambiciozni program, jasno je da su napori u organizaciji daleko veći nego lani. Takva će FRKA svakako gradu Virovitici i našoj regiji osim obilja novih sadržaja, priskrbiti i titulu novoga kulturnog središta, jer je program po mnogočemu jedinstven i neusporediv s bilo kojom drugom manifestacijom.